Açıklanması Gereken Konular
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ NEDİR?
Tanım : Bireysel olarak uygulanan standart testlerde, kişinin kronolojik yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma, yazma ve matematik becerilerinde kişiden beklenen akademik düzeyin önemli ölçüde altında olması durumudur.
Özgül Öğrenme Güçlüğüne sahip bireylerin zekâ seviyesi normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen dinleme, düşünme, anlama, kendini ifade etme, okuma-yazma veya matematik becerilerinde yaşıtlarına ve zekasına oranla önemli ölçüde güçlük yaşayıp, düşük başarı göstermektedirler.
Özgül Öğrenme Güçlüğü varoluşsal ve nörogelişimsel bir bozukluktur.
Disleksi bir hastalık değildir.
ÖÖG genellikle okul çağında fark edilir. Neden bu öğrenme güçlüğüne sahip olunduğuna değil, bundan sonrasında nasıl bir yol izlenilmeli, uygun ve doğru eğitim nasıl alınmalı konularına odaklanılmalıdır.
Öğrenme Güçlüğünün 3 alt boyutu vardır. Bunlar;
- DİSLEKSİ (Okuma Güçlüğü),
- DİSGRAFİ (Yazma Güçlüğü),
- DİSKALKULİ (Matematik Öğrenme Güçlüğü)’ dür.
ERGOTERAPİ NEDİR?
Tanım : Anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştirmeyi amaçlayan , kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Temel amacı bireylerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını arttırmak ve bağımsızlığını en üst düzeye çıkarabilmektir.
Ergoterapistler Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) yaşayan çocukların günlük yaşam aktivitelerine katılımıyla ilgili okuma ve yazma becerileri , motor beceriler , bilişsel beceriler , sosyal ve iletişim becerileri, duyusal becerileri gibi bir çok alanı değerlendirerek çocuk için en uygun müdahale programını hazırlar .
Ergoterapistler öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklarda;
- Görsel hafıza , şekil-zemin algısı , görsel tamamlama , uzaysal algı gibi parametreleri destekleyerek görsel algısal becerileri geliştirmek.
- İnce motor becerileri geliştirmek.
- Kaba motor , denge ve koordinasyon becerilerini kazandırmak ve geliştirmek.
- Dikkat , konsantrasyon , yürütücü fonksiyon müdahaleleriyle akademik becerileri geliştirmek.
- Duyusal problemleri minimize etmek(Duyu Bütünleme Terapileri)
- Muhakeme yapma yeteneğini geliştirmek.
gibi bir çok alanda çocuğu destekleyerek günlük yaşam aktivitelerinde tam bağımsızlığı hedefler .
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat süresi kısalığı, dürtüsellik ve hiperaktiviteyle karakterize çocukluk çağında başlayan gelişimsel bir bozukluktur.
Dikkat Eksikliği kişinin yaşına ve bilişsel düzeyine oranla odaklanmada güçlük yaşaması, bir işe odaklandıktan sonra da dikkatinin dış uyaranlar ile kolayca dağılması, sık sık dikkat hataları yapması, plan ve organizasyon yapmakta güçlük çekmesi, unutkan olması olarak tanımlanmaktadır.
Dürtüsellik, kişinin dürtülerini kontrol etmekte zorlanması, sabırsız olması, sonunu düşünmeden bir eyleme geçmesi olarak tanımlanabilmektedir.
Hiperaktivite ise çok konuşkan ve hareketli olma halidir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun farklı görünümleri olduğu için bu üç özellik her zaman birlikte görülmeyebilir.
Dikkat Eksikliğinin baskın olduğu görünümde dikkat sorunları ön plandayken, hiperaktivitenin baskın olduğu görünümde ise hiperaktivite ve dürtüsellik sorunları ön plandadır.
Birleşik görünümde ise her üç özellik birden görülebilmektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu çocukluk çağında olan psikiyatrik hastalıklar içerisinden en sık görülenlerden bir tanesidir.